Fysiotherapie is mogelijk in verschillende fases van de behandeling van kanker, ook wanneer blijkt dat genezing niet meer mogelijk is, in de palliatieve of terminale fase. De behandeling start met een intake en onderzoek waarbij de hulpvraag en de problemen wordt geïnventariseerd. Vervolgens wordt er een gerichte behandeling gestart en regelmatig geëvalueerd.

Fysiotherapie in de behandelfase
In de behandelfase liggen de doelen op het onderhouden van vaardigheden, zoals kracht en conditie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat trainen tijdens de chemotherapie, onder begeleiding van een fysiotherapeut, een positieve invloed heeft op de uitwerking hiervan. Mensen kunnen de chemotherapie beter verdragen en de doseringen hoeven minder vaak bijgesteld te worden.

Fysiotherapie in de herstelfase
Ook na de medische behandeling kan een fysiotherapeut helpen met het verlichten van de bijwerkingen en verbeteren van de belastbaarheid. Dit kan op vele manieren. Hierbij kunt u denken aan:

  • Beperken van conditieverlies en het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, door (thuis)oefeningen en trainingen in een fitnessruimte.
  •  Advies en mobilisaties bij stijfheid van spieren en gewrichten, bijvoorbeeld stijfheid van de schouder na borstkanker.
  • Advies en begeleiding bij zelfstandig trainen voor het hervatten van bijvoorbeeld werk en sport.
  • Hulp en advies bij vermoeidheid, pijn, benauwdheid, lymfoedeem, huidverandering, littekenproblematiek en spanningsklachten.
  • Signaleren van psychische of sociale problemen.
  • Optimaliseren van de kwaliteit van leven in de palliatieve of terminale fase, indien nodig aan huis.
  • Ondersteuning bij werkhervatting.

Fysiotherapie in de palliatieve fase
In de palliatieve fase liggen de behandeldoelen bij het behoud van de nog aanwezige vaardigheden.

Fysiotherapie in de terminale fase
In de terminale fase zijn de doelen vooral gericht op het comfort bij steeds verder afnemende vaardigheden.